De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Solidaridad heeft een internationaal netwerk van internationale brievenbusfirma’s. Dit blijkt uit de Panama Papers, zo schrijven Trouw en Het Financieele Dagblad zaterdag.

Solidaridad was betrokken bij de oprichting van duurzame keurmerken voor koffie, kleding en chocola, zoals Max Havelaar. De organisatie wil armoede in Latijs-Amerika, Afrika en Azië bestrijden. Tot 2009 was het een Nederlandse stichting, daarna zette het firma’s op in Panama, een bedrijf in Hongkong en een trust in Zuid-Afrika. ,,Het is een labyrinth, ik ben de enige in de organisatie die het nog kan overzien”, zegt directeur Nico Roozen in de kranten.

Solidaridad betaalt dochterorganisaties in Midden- en Zuid-Amerika via een in Panama geregistreerde stichting. Met deze constructie hoeft de organisatie geen belasting te betalen over internationale transacties.

‘Geen belastingontduiking’

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), dat niet op de hoogte was van de constructie, gaat onderzoeken of Solidaridad heeft gehandeld volgens de normen van het keurmerk voor goede doelen.

Als goed doel betaalt Solidaridad in Nederland sowieso geen belasting. Roozen doet dat in het buitenland liever ook niet. Daarnaast loont het volgens hem organisaties op te richten op andere continenten, om zo in aanmerking te komen voor fondsen en beurzen waar Nederlandse organisaties niet voor in aanmerking komen.

In een statement op de website van Solidaridad wordt gesteld dat er geen sprake is van belastingontwijking. Op het kantoor in Panama zou überhaupt geen werk worden verricht waarover belasting betaalt hoeft te worden, en zou alleen zijn opgericht omdat Solidaridad in Latijs-Amerika werd opgericht. "Het uitgaanspunt daarbij was regionaal zelfbestuur en een zo verantwoord en kosten-efficiënt mogelijke financiële en administratieve structuur."

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl